top of page

Agenda Kindermuziekweek 2024 
Voorafgaande aan de lezing op 5 april vanaf 19.30u nodigen wij u uit om de Haarlemse Kindermuziekweek 2024 feestelijk te openen onder het genot van een hapje en een drankje.

 

 

5 april 2024 - 20.00u - lezing "Ons muzikale brein" Kamerlingh Onnesstraat 83 Haarlem 

Voor volwassenen, ouders, leerkrachten en muziekdocenten

Een vol stadion dat meedeint op muziek. Uit je dak gaan op Lowlands. Kinderen die samen een liedje zingen. Wij mensen hebben een speciale band met muziek en die lijkt heel vanzelfsprekend. Maar is het wel zo eenvoudig om muziek te begrijpen en erdoor geraakt te worden? Hoe zorgt ons brein dat wij in geluid ritmes kunnen ontdekken en melodie? Is muzikaal gevoel aangeboren of aangeleerd? En is muziek maken goed voor je? Deze en andere vragen komen aan bod in deze lezing over muziek en het brein.

door Fleur Bouwer

Toegang is gratis - inschrijven is verplicht en kan via dit formulier

6 april 2024 - 11.00-12.00u - Spelen voor dansers, dansen voor spelers - Weltevredenstraat 9 Haarlem

Speelde jij wel eens een liedje en dat er dan mensen gingen dansen? Of danste jij wel eens op muziek van echte muzikanten? Tijdens deze workshop gaan we met de muzikanten twee folktunes leren, waarbij we ze zo swingend leren spelen dat de dansers niet stil kunnen blijven staan. De dansers gaan aan de slag met het leren van de dansen. Aan het eind van de workshop komen we samen en gaan we spelen voor dansers en dansen voor spelers! Deze workshop staat open voor kinderen (6 t/m 12 jaar) die willen dansen en voor kinderen (6+) die een muziekinstrument spelen en noten kunnen lezen, of snel op gehoor leren. Er zullen makkelijke en moeilijkere partijen zijn.

Geef bij je aanmelding aan welk instrument je speelt.

o.l.v. Hester de Boer en Anne-Wietske Enequist

Toegang is gratis - inschrijven is verplicht en kan via dit formulier

6 april 2024 - 16.30-17.30u - "Een machtig orgel" - Lutherse Kerk Haarlem 

Voor kinderen tussen de 7-13 jaar

o.l.v. organist Klaas Koelewijn mogen jullie het orgel bekijken en misschien zelfs bespelen.

Na de rondleiding gaan jullie het "doe-orgel" in elkaar zetten.

Toegang is gratis - inschrijven is verplicht en kan via dit formulier

6 april 2024 - 20.00u - Concert `De Lente` - Lutherse Kerk Haarlem 

Voor iedereen die van muziek houdt

Divertimento Zuid-West en Divertimento Kamermuziek

Met jonge solisten

Kaarten: €11,- Bijna uitverkocht!

7 april 2024 - 12.00-16.30u - Muziekmarkt - Verhalenhuis - Immanuelkerk, Van Egmondstraat 7

Voor kinderen en ouders

Op deze doe-middag kun je van alles doen: zelf een strijkinstrument uitproberen, spelen in een echt orkest, ritme spelletjes doen, dieren raden in een muziekstuk, een vioolkammetje of een kleurplaat kleuren. Van Tongeren - Vioolbouw staat met een tafel vol strijkinstrumenten voor jullie klaar, er is een tafel vol blaasinstrumenten en er is een stand van het Jeugdfonds Sport&Cultuur Haarlem/Zandvoort, waar je info kunt vragen over het financieren van je instrumentlessen. Naast het uitproberen van instrumenten zijn er ook steeds kleine workshops en lessen waar aan deelgenomen kan worden. Het onderdeel knutselen met vioolonderdelen is VOL

Toegang is gratis - inschrijven is niet verplicht voor het bezoek aan de markt maar wel voor het knutselen met "vioolonderdelen"

8 april 2024 - 15.30-18.30u - Maestro Junior - workshop dirigeren - Kamerlingh Onnesstraat 83 Haarlem

Voor kinderen tussen de 8 -13 jaar

Heb jij altijd al voor een groot orkest willen staan in een van de mooiste concertzalen van Nederland? Schrijf je dan in voor de workshop dirigeren door Bob Kanne met aansluitend de "dirigeer wedstrijd" i.s.m. Divertimento Zuid-West. Een deskundige jury kiest een deelnemer uit die met het speciale "André Kaart dirigeer stokje" het openings stuk van de voorstelling De Bremer Stadsmuzikanten op 13 april mag dirigeren. 

Deelname is gratis - inschrijven is verplicht en kan via dit formulier

 

9 april 2024 - 16.30-17.30u - workshop "Kom samen muziek maken" -  Weltevredenstraat 9 Haarlem

Voor kinderen tussen de 7-13 jaar

Samen met mensen die al een tijdje spelen mag je een instrument komen spelen, en werkelijk samen muziek maken! Stichting Divertimento zorgt voor (alt)violen en ritme-instrumentjes waar je op mag spelen. Het is een onvergetelijke ervaring om midden in de muziek te zijn. Luisteren naar muziek is fijn, maar..zelf muziek maken, is geweldig. In je hersenen ontstaat bovendien een soort vuurwerk dat allerlei nieuwe verbindingen maakt..waar je gelukkig van wordt!

o.l.v. Hester Ingenhousz

Deelname is gratis - inschrijven is verplicht en kan via dit formulier

9 april 2024 - openlessen Vioolschool Haarlem - 18.00-20.00 cellolessen, 16.45-20.00 uur vioollessen - Van Egmondstraat 7

Voor kinderen en ouders

Ben je benieuwd hoe een vioolles of celloles gaat? Wil je wel eens een docent aan het werk zien en meemaken hoe een leerling les krijgt? Kom dan een kijkje nemen bij de lessen. De docenten van De Vioolschool Haarlem en haar leerlingen ontvangen je graag. Je kunt gewoon binnenlopen.

o.l.v. Joretta Witvliet

Deelname is gratis - inschrijven is verplicht en kan via dit formulier

10 april 2024 - 14.30u - Workshop Kleuterviool - PleinBlauw Bibliotheek Heemstede

Voor kinderen tussen de 4-8 jaar

o.l.v. Helena van Tongeren

Deelname is gratis - inschrijven is verplicht en kan via dit formulier Deze workshop is VOL

10 april 2024 - 15.00u - (alt)violen en andere kinderinstrumentjes uitproberen - PleinBlauw Bibliotheek Heemstede

Voor kinderen tussen de 4-13 jaar

o.l.v. Helena van Tongeren

Toegang is gratis - vrije inloop

10 april 2024 - 15.30u - Muzikaal verhaal: De koning, de kat en de viool - PleinBlauw Bibliotheek Heemstede

Voor kinderen tussen de 4-13 jaar

o.l.v. Joretta Witvliet

Toegang is gratis - vrije inloop, kinderen die inschrijven via dit formulier hebben voorrang

11 april 2024 - 18.30 - Masterclass Peter Brunt - Lutherse Kerk Haarlem 

Voor kinderen en volwassenen

Stichting Divertimento heeft sinds een aantal jaar een Talentontwikkelingsprogramma voor violisten, die naast lessen van de eigen docent ook verrijkende lessen van Ingrid van Dingstee volgen. Naast deze lessen zijn er aanvullende lessen rond om een thema en ook deze masterclass door Peter Brunt. U kunt op deze avond naar de leerlingen luisteren die dit programma volgen en leren van de tips en aanwijzingen die Peter Brunt aan deze kinderen geeft.

Toegang is gratis - inschrijven is verplicht en kan via dit formulier

 

12 april 2024 - 18.15-20.00u - Symfonie Scratch door het KJO met afsluitend optreden voor ouders- Remonstrantse kerk, Oranjekade 1

Voor kinderen onder de 12jaar en voor jeugd 12 jaar en ouder

Op het programma staan: “Ode an die Freude” thema 9e symfonie van Beethoven en 2e Intermezzo van Kalinnikov. ​

Enige muzikale ervaring is gewenst. Het kan zijn dat niet alle delen uit de muziekpartij gespeeld kunnen worden, dit is geen probleem. het gaat om de ervaring. 

o.l.v. Samuel Tamarit Otero

Toegang is gratis - inschrijven en meer informatie via het KJO

13 april 2024 - 14.00u - Workshop en deelname aan de voorstelling "De Bremer Stadsmuzikanten" - Phil Haarlem

Voor kinderen tussen de 6-12jaar

Vanaf 14.00u gaan jullie liedjes in studeren o.l.v. Marina Besselink van Jeugdkoor Spaarne, na een gezellige pauze gaan jullie samen met het orkest en de verteller de voorstelling oefenen in de Kleine Zaal van de Phil. Natuurlijk krijgen jullie een plekje in de zaal als jullie niet op het podium staan. Ouders die willen komen luisteren naar de voorstelling om 16.00u kunnen zolang de voorraad strekt een ticket kopen.

www.jeugskoorspaarne.nl

Toegang is gratis - inschrijven is verplicht en kan via dit formulier

13 april 2024 - 16.00-17.00u - Voorstelling "De Bremer Stadsmuzikanten" - Kleine Zaal Phil Haarlem

Een voorstelling voor en door kinderen, natuurlijk zijn ook alle trotse ouders en vriendjes en vriendinnetje van harte welkom om te komen luisteren.

Ruim 75 kinderen op het podium nemen u mee in het sprookje De Bremer Stadsmuzikanten. Het gezamenlijke orkest is vernoemd naar de Haarlemse dirigent André Kaart, die altijd een groot voorbeeld is geweest voor beide initiatiefnemers. 

o.l.v. Joretta Witvliet en Helena van Tongeren

Toegang: €7,50 - € 14,- link naar kaartverkoop

13 april 2024 - 20.00u - Slotconcert Kindermuziekweek 2024 - Kleine Zaal Phil Haarlem

Het Divertimento Jeugdstrijkorkest en Divertimento Kamermuziek brengen gezamenlijk een veelzijdig programma ten gehore met o.a. werken van Mendelssohn – Sinfonia X, Liszt – Rapsodie, Meijering - Asia Argento en van Mahler het beroemde Adagietto met soliste Anna Petrovitsch, prijswinnares van het Prinses Christina Concours 2023. Ook dit seizoen geven wij aan een jonge componist de kans om een eigen werk ten gehore te brengen. Dit keer spelen we een compositie van Divertimentocellist Karel Boits.

o.l.v. Helena van Tongeren

Toegang: €7,50 - € 14,- link naar kaartverkoop

bottom of page